Tunnetuimpia espoolaisia huippu-urheilijoita

Espoo on vuosien saatossa kasvattanut lukuisia urheilijoita useista eri lajeista aivan maailman huipulle saakka. Tässä artikkelissa esitellään heistä kenties tunnetuimpien saavutuksia. Espoo onkin monipuolisine urheilun ja liikunnan harrastusmahdollisuuksineen erinomainen ponnahduslauta tavoiteltaessa urheilun kansallista tai jopa kansainvälistä huipputasoa, oli kyse sitten joukkue- tai yksilöurheilusta taikka kesä- tai talvilajeista. Muun muassa monet Espoon vuoden urheilijaksi valitut ovat menestyneet loistavasti myös maailmalla. Espoolaisista urheiluseuroista parhaiten tunnetaan ehkäpä jääkiekkoseurat, niinpä ei liene yllätys, että tunnetuimpien espoolaisurheilijoiden listalla on parikin jääkiekkoilijaa. Espoossa ei ole unohdettu myöskään vammaisurheilua.

Kimi Matias Räikkönen

Yksi eittämättä tunnetuimmista Espoosta lähtöisin olevista urheilijoista on Formula 1 -kuljettaja Kimi Matias Räikkönen. Ennen vuonna 2001 Sauber -tallissa alkanutta Formula 1 -uraansa Kimi Räikkönen ajoi karting-luokissa sekä Formula Renault -sarjassa, jonka voitti vuonna 2000. Räikkönen sai hiukan yllättäen kaudeksi 2001 superlisenssin F1-sarjaan, mutta hänet valittiin kauden päättyessä vuoden tulokkaaksi. Räikkönen ajoi kaudet 2002–2006 McLarenilla ja siirtyi sitten Ferrarille voittaakseen maailmanmestaruuden heti kaudella 2007. Parin välivuoden 2010–2011 jälkeen Kimi palasi ykkösiin Lotuksen kautta Ferrarille ja ajaa edelleen, nyt Alfa Romeo -tallissa.

Teemu Ilmari Selänne

Ennen siirtymistään Helsingin Jokerien junioreihin Selänne kiekkoili Espoossa EPS:ssa ja EJK:ssa. Hän ehti edustaa Jokereita SM-liigassa neljä kautta, kunnes siirtyi kaudeksi 1992–1993 NHL:ään Winnipegiin. Vuosina 1996–2001 Selänne pelasi Anaheimissa, jonne palasi San Josen ja Coloradon “välivuosien” jälkeen 2005. Arvostetun Stanley Cupin Selänne voitti lopulta Anaheimissa kauden 2006–2007 päätteeksi. Lukuisia ennätyksiä tehtaillut Selänne on urallaan voittanut lisäksi neljä olympia- ja kaksi MM-mitalia. Hän on NHL:n runkosarjan paras suomalainen kautta aikain maalien ja tehopisteiden määrissä, ja miestä pidetäänkin yhtenä kaikkien aikojen parhaista kiekkoilijoista.

Jere Kalervo Lehtinen

Toinen Espoosta lähtöisin oleva huippujääkiekkoilija on Jere Lehtinen. Juniorina Lehtinen pelasi EJK:ssa ja hänen ammattilaisuransa alkoi SM-liigan Kiekko-Espoossa vuonna 1992. NHL:ään Lehtinen siirtyi kaudeksi1995–1996 Dallasiin, jossa pelasi koko NHL-uransa ajan. Lehtisen ura päättyi 14 pelivuoden jälkeen vuonna 2010. Hän on Selänteen tavoin yksi Suomen menestyksekkäimmistä kiekkoilijoista ja toistaiseksi myös ainoa, joka on voittanut sekä Stanley Cupin että maailmanmestaruuden. Lehtisellä on vuoden 1995 MM-kullan lisäksi myös kolme MM-hopeaa sekä neljä olympiamitalia. Kuten Teemu Selännekin, on Jere Lehtinenkin nimetty IIHF:n kunniagalleriaan.

Ilse Kristiina Lillak

Ilse Kristiina Lillak eli paremmin nimellä Tiina Lillak tunnettu on Esbo IF:ää edustanut entinen keihäänheittäjä. 1980-luvun alkupuolella Lillak oli yksi maailman parhaita keihäänheittäjiä heittäen muun muassa Helsingissä 1982 uuden maailmanennätyksen 72,40. Ennätys ei tosin säilynyt pitkään Lillakin nimissä, ainoastaan pari kuukautta. Mutta seuraavana vuonna hän otti sen uudestaan itselleen heittäen Tampereella 74,76. Samana vuonna eli 1983 hän voitti Helsingissä maailmanmestaruuden häviämättä kauden aikana yhtään kilpailua ja heittäen 16 kisassa yli 70 metrin. Urheilu-uransa Lillak päätti vuonna 1992.

Marjo Tuulevi Matikainen-Kallström

Espoon Hiihtoseuraa edustanut Marjo Matikainen on yksi Suomen menestyneimmistä naishiihtäjistä. Hän voitti 1980-luvulla yhteensä 11 olympia- ja MM-mitalia, joista neljä kultaista. Kultamitaleista kolme oli henkilökohtaisia ja yksi viestistä. Matikainen voitti myös hiihdon maailmancupin kolmesti vuosina 1986–1988. Samoin vuoden urheilijaksi Suomessa hänet valittiin kolme kertaa vuosina 1986, 1987 ja 1989. Ennen aikuisten sarjaan siirtymistään Marjo Matikainen ehti voittaa myös viestikultaa ja -pronssia nuorten MM-kilpailuissa. Urheilu-uransa jälkeen Matikainen siirtyi politiikkaan ja toimi muun muassa Euroopan parlamentissa sekä Suomen eduskunnassa.

Antti Alexander Kasvio

Antti Kasvio on entinen kilpauimari, jonka menestyskausi ajoittui 1990-luvun alkupuolelle. Nuorten EM-kisoissa vuonna 1990 Kasvio voitti viisi mitalia, joista kaksi olivat kultaisia. Seuraavana vuonna hän osallistui aikuisten EM-kisoihin saavuttaen 200 metrin vapaauinnissa seitsemännen sijan. Vuoden 1992 olympialaisissa Kasvio oli samalla matkalla pronssilla, ja mitali oli Suomen ensimmäinen olympiamitali uinnissa 72 vuoteen. EM-kisoissa vuonna 1993 Kasvio nappasi kaksi kultaa ja samana vuonna lyhyen radan MM-kilpailuissa sekä kultaa että hopeaa ja toisti tempun seuraavana vuonna pitkän radan MM-kisoissa.

Muita Espoosta ponnistaneita huippu-urheilijoita

Espoolainen Saga Hänninen voitti pronssimitalin vuonna 2018 järjestetyissä down-urheilijoiden rytmisen voimistelun MM-kilpailuissa. Hän sijoittui nauha-ohjelmassa kolmanneksi. Kovatasoisessa kisassa suoritus oli loistava, ottaen huomioon, että Saga ehti harjoitella ohjelmaansa vain reilut puoli vuotta. Cristian Friman, joka valittiin vuoden 2017 espoolaiseksi urheilijaksi, on pienoiskiväärin makuuammunnan nuorten maailmanmestari vuodelta 2017. Samana vuonna Suomen Ampumaurheiluliitto valitsi Frimanin parhaaksi nuoreksi ampujaksi. Friman treenaa tosissaan kahta eri lajia, joista toinen ammutaan sisällä ja toinen ulkona. Nuorukaisen tähtäimessä ovat luonnollisesti olympialaiset ja menestys. Espoon Jäätaitureita edustanut ja jo 4-vuotiaana lajinsa aloittanut Laura Lepistö on Suomen menestynein taitoluistelija yksinluistelussa. Hän sijoittui MM-pronssille Torinossa 2010. Ennen MM-menestystään hän otti yllättäen pronssimitalin ensimmäisissä aikuisten EM-kisoissaan 2008. Seuraavana vuonna Lepistö voitti kultaa Helsingin EM-kisoissa ja vielä 2010 MM-pronssin lisäksi myös EM-hopeaa. Vuoden 2018 espoolaiseksi urheilijaksi valittu pikaluistelija Mika Poutala voitti vuonna 2018 kaksi EM-hopeaa sekä neljännen sijan olympialaisissa. Olympiapronssi jäi ainoastaan kolmen sadasosasekunnin päähän. Ronja Oja sen sijaan on espoolainen vammaisurheilija, joka saavutti vuoden 2018 parayleisurheilun EM-kisoissa sekä kultaa että pronssia.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© All Right Reserved