Liikuntapaikat ja -mahdollisuudet Espoossa

Espoossa on tarjolla paljon eri vaihtoehtoja liikuntaan, ulkoiluun ja urheiluun kaikenikäisille harrastajille miltei minkä tahansa lajin parissa. Liikuntapaikkojen löytäminen on helppoa; pääkaupunkiseudun palvelukartalta löytyy tiedot kaikista liikuntapaikoista, harrastat sitten hiihtoa, jalkapalloa tai vaikka judoa. Palvelukartta tarjoaa hyvät hakuominaisuudet, joiden avulla voidaan etsiä tiettyyn lajiin liittyviä paikkoja tai hakea vaikkapa tietyn kaupunginosan liikuntapaikkoja. Kartan avulla on myös mahdollista selailla liikuntapalveluja ja tutustua eri lajien palvelutarjontaan tarkemmin. Hakua voidaan kohdentaa tarkemmin henkilökohtaisten personointiasetusten avulla. Palvelukartta löytyy osoitteesta https://palvelukartta.hel.fi.

Sisäliikunta ja liikuntahallit

Espoosta löytyy lukuisia liikuntahalleja eri puolilta kaupunkia. Liikuntahallien lisäksi Espoo tarjoaa myös jalkapallohallin Laaksolahdessa, mitoiltaan 55×95 metriä. Liikuntahalleissa voi harrastaa lukuisia eri lajeja, muun muassa yleisurheilua, useita palloilulajeja, voimistelua ja voimailua, jousiammuntaa, miekkailua ja jopa skeittailua. Eri lajien harrastusmahdollisuudet vaihtelevat halleittain, joten tarkemmat tiedot kannattaa selvittää esimerkiksi Espoon kaupungin nettisivuilta. Espoossa on käytettävissä myös neljä uimahallia, joiden yhteydestä löytyy lisäksi kuntosalit. Hallien yhteystiedot ja aukioloajat löytyvät Espoon kaupungin nettisivuilta, samoin kuin käyttäjäryhmäkohtaiset hinnat ja käyttömaksut.

Ulkoliikuntaa maalla ja vesillä

Espoon yhteensä noin 500 liikuntapaikan joukosta löytyy noin sata urheilukenttää, talvisin noin 200 km hiihtolatuja, seitsemän urheilupuistoa, avantoja, uimarantoja ja mahdollisuudet suunnistamiseen kiintorastikarttojen avulla. Urheilukentillä on mahdollista harrastaa ulkoliikuntaa niin talvisin kuin kesäisinkin. Palloilun lisäksi joillakin urheilukentillä on puitteet ja suorituspaikat myös yleisurheilulle. Seitsemässä urheilupuistossa suorituspaikkojen valikoima on vielä monipuolisempi. Luistelukenttiä Espoossa on yli 90 sekä useita jäähalleja ja tekojääkenttiä. Lisäksi mahdollisuuksien mukaan käytössä on myös Bodominjärven matkaluistelurata. Uimarantoja Espoosta löytyy niin meren kuin lukuisten järvienkin rannoilta yhteensä yli 20 kappaletta.

Ulkoilu ja liikkuminen luonnossa

Mahdollisuudet ulkoiluun ja luonnossa liikkumiseen ovat Espoossa erinomaiset, sillä ulkoilualueita on jopa 3 000 hehtaaria ja ulkoilureittejäkin noin 200 km. Yksi tunnetuimpia ulkoilualueita lienee Nuuksion kansallispuisto, jossa on muun muassa noin 30 kilometriä merkittyjä retkeilyreittejä keittokatoksineen ja telttapaikkoineen. Lisäksi Nuuksiossa sijaitsee myös Solvallan urheiluopisto, jossa voi kokeilla esimerkiksi ratsastusta, melontaa ja kalliolta laskeutumista. Espoon keskuspuisto on pinta-alaltaan noin 880 hehtaaria, ja sitä suosivat kesäisin lenkkeilijät ja pyöräilijät sekä talvisin hiihtäjät. 40 kilometriä pitkän Rantaraitin varrelta taas löytyy paljon mielenkiintoisia tutustumiskohteita.

Kuntosaliharjoittelu ja kuntoradat

Uimahallien yhteydessä olevien kuntosalien lisäksi Espoon liikuntapalvelut ylläpitää useita kuntosaleja, joista osassa on tarjolla myös ohjattua harjoittelua. Saleilla on mahdollisuus itsenäiseen treenaukseen erillisestä tilavarausjärjestelmästä löytyvien vapaaharjoitteluaikataulujen puitteissa. Itsenäinen kuntosaliharjoittelu edellyttää 15 vuoden ikää. Espoon maastoissa sijaitsee myös lukuisia kuntoratoja, jotka soveltuvat hyvin niin kevyeen lenkkeilyyn kuin kuntoiluunkin, sillä ratojen varrella on myös kuntoiluvälineitä. Kuntoradoilla on valaistus kello 22.00 asti. Talvisaikaan monet radoista ovat hiihtäjien käytössä. Perinteisten kuntoratojen lisäksi Espoossa on myös useita frisbeegolfratoja, 9-väyläisestä aina 20-väyläiseen asti.

Liikuntamahdollisuuksia senioreille

Espoo tarjoaa liikuntamahdollisuuksia myös seniori-ikäisille muun muassa erityisten senioreille suunnattujen liikuntaryhmien muodossa. Ryhmien toiminnan tarkoituksena on tukea ja kehittää senioreiden liikunta- ja toimintakykyä sekä huolehtia mahdollisimman hyvin ikääntyneiden terveysliikunnan tarpeista. Liikuntaryhmissä on tarjolla esimerkiksi senioripalloilua, kehonhuoltoa ja tasapainoharjoittelua ja jumppaa sekä kulttuuri- ja kauppakeskuskävelyjä oheisharjoitteineen. Senioreille Espoon kaupunki tarjoaa erityisen +68 sporttirannekkeen, jonka saa kaupungin asiointipisteistä ja uimahalleista. Rannekkeella saa lukuisia maksuttomia liikuntapalveluita, eikä sen käytölle ole yläikärajaa. Tarvittaessa ranneke oikeuttaa myös avustajaan, mikäli henkilön vamma tai sairaus sitä edellyttää.

Nuoret ja lapset liikkumaan

Espoossa on otettu huomioon myös se, että nuorten ja kouluikäisten lasten pitäisi harrastaa liikuntaa päivittäin. Tarjolla on muun muassa jää- ja vesiliikuntaa, erilaisia liikunnallisuuteen keskittyviä kerhoja, sporttijumppaa sekä ohjausta harjoitteluun kuntosalilla. Itsenäiseen treenaukseen kuntosaleilla vaaditaan 15 vuoden ikää. Liikunnallisia kerhoja on erikseen 1–4 -luokkalaisille, 4–6 -luokkalaisille sekä 7–9 -luokkalaisille. Kerhoissa harrastetaan monipuolisesti eri lajeja, ja mukaan pääsevät kaiken tasoiset liikunnan harrastajat. Kerhojen toimintaan voi osallistua useissa eri paikoissa. Esi- ja alakoululaisille annetaan lisäksi uimaopetusta lukukausittain opetussuunnitelman mukaisesti.

Ohjattu liikunta ja erityisryhmät

Ohjatun liikunnan lisäksi Espoo tarjoaa myös maksutonta neuvontaa ja opastusta kaikissa liikuntaan liittyvissä asioissa ja tietoa liikuntamahdollisuuksista. Liikuntaneuvonnalta on saatavissa myös erityinen henkilökohtainen liikkujan profiili, jonka avulla on helpompaa aloittaa liikuntaharrastus oikealla tavalla. Kaiken kuntoisille aikuisille on tarjolla liikuntaryhmiä ja -kursseja, joista löytyy tietoja osoitteesta espoo.fi/ohjattuliikunta. Liikunnallista toimintaa järjestetään myös perheliikunnan muodossa, kuten esimerkiksi liikunnallisia perhepäiviä ja erilaisia kursseja ja tapahtumia – unohtamatta mahdollisuuksia omatoimiseen harrastamiseen ulkoilualueilla ja liikuntapaikoilla. Esimerkkinä perheliikunnasta Töpinät, joka on tarkoitettu 2–8 -vuotiaille lapsille perheineen.

Espoossa on huomioitu hyvin myös erityisryhmät sekä monikulttuurisuus. Erityisryhmille on tarjolla liikuntaa, jossa huomioidaan osallistujien vammaan tai sairauteen liittyvät erityisvaatimukset, ja tarvittaessa mukaan voi ottaa myös avustajan. Vaihtoehtoina ovat kaikille avoimet liikuntaryhmät, joihin ei tarvitse ilmoittautua, sekä liikuntakurssit, jotka edellyttävät ilmoittautumista ennakkoon. Kursseja toteutetaan myös yhteistyössä seurojen ja yhdistysten kanssa. Sovellettua liikuntaa löytyy Espoossa niin lapsille kuin aikuisillekin. Monikulttuuriset liikuntaryhmät ovat avoimia kaikille. Tarkempia tietoja kaikista Espoon liikuntapalveluista ja -mahdollisuuksista löytyy kattavasti kaupungin nettisivuilta. Aika siis lähteä liikkumaan!

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© All Right Reserved