Koripallo Suomessa

Koripalloa on pelattu Suomessa 1900-luvun alusta, ja menestyksekkäimmät vuodet olivat 1960-luvulla, jolloin Suomen joukkue pääsi olympialaisiin asti. Historiallisesti koripallo on ollut Suomessa suhteellisen vähän pelattu laji, sillä verrattuna esimerkiksi muihin suosittuihin lajeihin, kuten jalkapalloon, jääkiekkoon ja salibandyyn, harrastajamäärät ovat olleet vaatimattomia. Nyt harrastajamäärät ovat olleet kuitenkin kasvussa – kiitos kuuluu muun muassa koripallon Suomen miesten maajoukkueen Susijengin menestykselle ja suosion kasvulle. Myös nais- ja lapsipelaajien määrä on kovassa kasvussa.

Koripallon historia Suomessa

Koripalloa on pelattu Suomessa 1900-luvun alusta saakka, mutta Suomen Koripalloliitto perustettiin vasta vuonna 1939. Aluksi lajia pelattiin vaihtelevilla säännöillä, sillä Suomeen ei oltu saatu ollenkaan lajin sääntökirjoja. Lajia pelattiin ensin Helsingissä, josta se levisi muualle maahan. Ensimmäisen kerran Suomi pääsi pelaamaan koripalloa olympialaisiin vuonna 1952 Helsingin olympialaisissa, mutta menestys ei ollut kummoinen. Parempi sijoitus saavutettiin 1960-luvulla, jolloin valmentaja Kalevi Tuomisen luotsaama joukkue sijoittui 11:nneksi Tokion olympialaisissa.

1960-luvun menestys huipentui, kun Suomi sai järjestää koripallon EM-kilpailut vuonna 1967. Isännöimisen vuoksi Suomen joukkue sai myös osallistua kisoihin, ja sijoitus oli suurten taisteluiden jälkeen kuudes, mikä on Suomen maajoukkueen historian paras saavutus. 1970- ja 1980-luvuilla kansallinen koripallomenestys vaimeni, vaikka lajin suosio kyllä levisi. Koripallokenttiä alettiin rakentaa, lajia ryhdyttiin pelaamaan kouluissa ja liikuntatunneilla ja sen tunnettavuus nousi muun muassa amerikkalaisen populaarikulttuurin ansiosta.

  • Koripalloa on pelattu Suomessa jo pitkään, vaikka kansallinen menestys arvokisoissa on ollut vaatimatonta.
  • Suomi pelasi Helsingin olympialaisissa 1952 alkusarjassa Meksikoa vastaan.
  • Koripallon EM-kisat järjestettiin Helsingissä ja Tampereella vuonna 1967.

Menestyneimmät suomalaiset koripallonpelaajat

Vaikka Suomen menestys isoissa kansallisissa kisoissa onkin ollut vaatimatonta, on meillä muutama koripallon superstara. Hanno Möttölä valittiin NBA:han vuonna 2000. Atlanta Hawks varasi hänet numerolla 40. Möttölä teki Atlantan kanssa vuoden sopimuksen, joka sisälsi option myös yhdestä lisäkaudesta. Ensimmäisessä pelissään Atlantassa hän teki 10 pistettä ja 5 levypalloa. Kaudella 2001–2002 Möttölä pelasi kaikissa runkosarjan peleissä. Kesällä 2002 koripalloilija päätti siirtyä Espanjan pääsarjaan TAU Cerámicaan.

Menestyneistä koripalloilijoista tuskin voi puhua mainitsematta Lauri Markkasta. Markkasen poikkeukselliset lahjat huomattiin hänen pelatessaan yliopiston joukkueessa Yhdysvalloissa, ja hänet varattiin NBA:han suomalaisten kaikkien aikojen alhaisimmalla varausnumerolla 7. Lauri Markkanen on rikkonut ennätyksiä niin Suomen maajoukkueessa kuin NBA:ssakin. Hän on mm. tehnyt 100 kolmen pisteen koria nopeimmin NBA:n tulokashistoriassa. EM-kisoissa Markkanen on valittu korikuninkaaksi vuosina 2015 alle 18-vuotiaiden kilpailuissa sekä vuonna 2016 alle 20-vuotiaiden Suomessa pidetyissä EM-kisoissa.

Suomen koripallojoukkueet

Suomessa koripallon miesten pääsarjaa kutsutaan Korisliigaksi. Ennen kautta 2005/06 sarja kantoi nimeä Sparliiga. Suomen mestaruudesta on pelattu ensimmäisen kerran vuonna 1939. Tällä hetkellä Korisliigassa pelaa 11 joukkuetta. Kaikkien aikojen menestynein suomalainen joukkue on Pantterit 14:lla kultamitalilla. Miesten aikuisten sarjassa muita tasoja ovat miesten 1 divisioonat A ja B, miesten Suomen Cup sekä pyörätuolikoripallon SM-sarja. Lisäksi nuorille ja senioreille on useita ikäkausittain jaettuja sarjoja.

Naisten koripallon Suomen korkein sarjataso on nimeltään Naisten Korisliiga. Naisten Suomen mestaruudesta on pelattu vuodesta 1944 asti. Naisten korisliigassa pelaa tällä hetkellä 10 joukkuetta. Pääkaupunkiseudun joukkueet ovat Espoo Basket Team ja Tapiolan Honka Espoosta sekä HBA ja Torpan Pojat Helsingistä. Muita naisten sarjoja ovat 1 divisioona ja Special Olympics sekä eri ikäkausittain jaetut nuorten ja senioreiden sarjat. Naisten maajoukkue on nimeltään Susiladies.

  • Ensimmäiset Suomenmestaruuskilpailut: Miehet 1939, Naiset 1944
  • Pääsarja: Korisliiga
  • Maajoukkue: Susijengi/Susiladies
  • Suomalaisen koripalloilun kattojärjestönä toimii Suomen koripalloliitto, joka mm. edustaa jäseniään kansainvälisessä koripalloliitto FIBA:ssa.

Missä koripalloa voi Suomessa harrastaa?

Mikäli koripallokärpänen on päässyt puraisemaan, on lajin harrastaminen mahdollista esimerkiksi eri seurojen järjestämillä harjoitustunneilla. Helsingissä toimiva Helsingin NMKY on Suomen suurin seura, ja sen toimintaan voi tutustua kahden viikon ajan maksutta. Koripallon aloittamisen kynnystä pyritään laskemaan mm. vapailla heittelyvuoroilla ja kesäisin järjestettävillä leireillä sekä maksuttomilla koriskursseilla keväisin ja syksyisin. Leirien tarkoitus on pääasiallisesti tukea lasten ja nuorten koripalloharrastusta, mutta seuroilla on kaikenikäisille tarkoitettuja vuoroja.

Koripallon harrastamiseen tutustuminen on helppoa. Yleensä ensimmäiseksi kannattaa etsiä omalla alueella toimiva koripalloseura ja ottaa yhteyttä sarjan valmentajaan kertoakseen halukkuutensa osallistua harjoituksiin. Monien seurojen, esimerkiksi Kouvolan Kouvojen, nettisivuilla on myös valmiita lomakkeita, jolla voi ilmoittautua mukaan. Erilaisissa tapahtumissa ja hyväntekeväisyysotteluissa on myös usein paikalla seurojen jäseniä, joilta voi kysellä harrastuksen aloittamisesta. Mikäli omalla paikkakunnalla ei ole omaa koripalloseuraa, voi tietoja etsiä esimerkiksi paikallisten liikuntapaikkojen sivuilta.

  • Tutustuminen yleensä maksutonta
  • Eri ikäisille tarkoitettuja harjoitusvuoroja
  • Ilmoittautuminen joko sarjan valmentajalle tai lomakkeella netissä

Koripallon tilanne Suomessa nykyään

Kuten jo aiemmin todettu, koripalloa on alettu enenevässä määrin harrastaa Suomessa. Vuonna 2017 lisenssipelaajia oli 19 000. Lajin suosio kasvaa myös penkkiurheilijoiden keskuudessa. Koripalloa näkee nykyään tv:stä entistä paremmin. Esimerkiksi Elisa Viihde Sportilta voi katsoa tallennettuja sekä suoria koripallo-otteluita. Suomen koripalloliitto järjestää myös kuukausittain arvonnan fanien kesken, joka tarkoittaa, että liityttyään ilmaiseen 6. kenttäpelaaja ohjelmaan, voi voittaa Susijengi-aiheisia palkintoja. Fanit saavat lisäksi kutsuja tapahtumiin ja ajankohtaista tietoa koripallosta.

Mikäli on kiinnostunut suomalaisten koripallon pelaajien seuraamisesta ulkomailla, voi esimerkiksi Malmin Super-Koriksen kasvattia Sasu Salinia päästä katsomaan paikan päälle hänen pelatessaan nykyisen seuransa Unicaja Malagan riveissä. Espanjan Fuengirolassa toimiva ravintola Uusi Refla järjestää lähes viikoittain pelireissuja Unicaja Malagan peleihin. Vaihtoehtoja koripallon seuraamiseen on siis useita, vaikka ei itse pystyisikään harrastamaan. Sosiaalisessa mediassa koripalloa voi seurata esimerkiksi Susijengin Facebook-sivuilla, joilla on jo yli 60 000 tykkääjää.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© All Right Reserved