Jääkiekko Suomessa

Vaikka Suomalaisen jääkiekon historia on verrattain lyhyt, on laji noussut Suomessa suureen suosioon harrastemäärissä, minkä lisäksi lajilla on vahva kannatuspohja suomalaisessa kulttuurissa. Jääkiekko onkin yksi niitä harvoja lajeja, joissa suomalaisten urheilijoiden voidaan odottaa menestyvän maailman parhaalla tasolla. Lisäksi myös kotimaastamme löytyy hyvin laadukasta jääkiekkoa aina kotimaisesta Liigasta Jokereiden KHL-otteluihin. Harrastemäärissä jääkiekko on Suomen suosituin urheilulaji, ja eri seuroja löytyykin runsain mitoin.

Suomalaisen jääkiekon historia

Hieman ennen 1900-luvun alkua Lennart Borgström luisteli luistinradalla Helsingissä ja herätti katsojissa kummastusta. Hänellä oli keppi kädessään, jolla hän siirteli pienempää mustaa kiekon ja pallon välimailla olevaa kappaletta. Tätä pidetään hetkenä, jolloin myöhemmin kansallisurheiluksi noussut jääkiekko saapui Suomeen. Suomen Urheilulehti noteerasi tapahtuneen kirjoittamalla siitä artikkelin huhtikuussa 1899. Artikkelissa kerrottiin uudesta jäällä pelattavasta pallopelistä, jossa palloa oli litistetty niin, että siitä oli tullut kiekko.

Kansainvälistä menestystä saatiin kuitenkin odottaa. Jääkiekon mahtimaat harjoittelivat läpi vuoden tekojääradoilla, joita Suomessa ei ollut. Tästä syystä suomalaiset hävisivät pitkistä talvista huolimatta harjoitusmäärissä. Tampereesta oli muodostunut Suomen jääkiekon keskus, ja ensimmäinen tekojää rakennettiin sinne marraskuussa 1956. Vuonna 1957 Suomi voitti ensimmäisen kerran jääkiekon suurmaan, kun se kukisti Tšekkoslovakian jääkiekon MM-kisoissa tuloksella 3–1. Seuraavana vuonna kaatui Kanada olympialaisissa lukemin 5–2. Suurmenestys antoi kuitenkin vielä odotuttaa itseään.

 • Suomi sai ensimmäisen arvokisamitalinsa, olympia hopeaa 1988 Calgaryssa
 • Maailman ensimmäinen jäähalli rakennettiin 1875 Kanadan Montrealiin
 • Suomessa on nykyään yhteensä 223 jäähallia

Suomen nousu maailman parhaiden jääkiekkomaiden joukkoon

Vaikka Suomi oli menestynyt jääkiekossa jo 1960-luvulla, niin suurmenestys saavutettiin vuonna 1988. Silloin Suomi saavutti Calgaryn talviolympialaisissa hopeaa. Samoissa kisoissa Suomi myös voitti ensimmäisen kerran lajin historiassa Neuvostoliiton. Kyseinen peli päättyi luvuin 2–1. Ensimmäisestä kultamitalista saatiin kuitenkin uneksia aina vuoteen 1995 asti, jolloin Suomi kukisti MM-kisojen isäntämaa Ruotsin loppuottelussa luvuin 4–1. Suomi isännöi jääkiekon MM-kisoja ensimmäisen kerran Tampereella vuonna 1965, minkä jälkeen Suomi on isännöinyt kisoja 6 kertaa.

2000-luvun kuluessa Suomi on niittänyt menestystä niin MM-kilpailuissa kuin lajin olympialaisissakin. Paras olympiajäillä saavutettu tulos on 2006 Torinossa voitettu hopeamitali. Tämän lisäksi Suomi on päässyt pronssille vuosien 2010 sekä 2014 kisoissa. MM-jäillä menestystä on niin ikään tullut; Suomi voitti lajin maailmanmestaruuden Slovakiassa vuonna 2011. Lisäksi hopealle joukkue on pelannut vuosina 2001, 2007, 2014 ja 2016. MM-pronssille Suomi on yltänyt puolestaan vuosina 2000, 2006 ja 2008.

Jääkiekko Espoossa

Espoolaisen jääkiekon historia on melko monipolvinen. Kaupungin alueelta löytyy useita jääkiekkojoukkueita niin lapsille kuin aikuisillekin, tavoitteellisesta urheilusta hauskaan harrastamiseen. Ammattilaisjoukkueena Espoossa on toiminut vuonna 1984 perustettu Kiekko-Espoo, joka sittemmin muutti nimensä Espoo Bluesiksi. Joukkueen kotiareenana on toiminut Tapiolassa sijaitseva Metro Areena. Monien omistajavaihdosten ja taloudellisten ongelmien myötä Espoo Blues kuitenkin ajautui konkurssiin maaliskuussa 2016. Tämän jälkeen Espoossa ei ole ollut SM-liigatasolla pelaavaa joukkuetta.

Espoossa on nykyisin hyvät sekä monipuoliset mahdollisuudet jääkiekon harrastamiseen. Kaupungin alueelta löytyy yhteensä seitsemän jäähallia, joista kaksi on Espoon kaupungin ylläpitämiä, ja viidestä puolestaan huolehtii Espoon jääurheilun tuki ry. Myös harraste- sekä kilpatoimintaa harjoittavien jääkiekkoseurojen määrä on Espoon alueella runsas. Kaupungista ponnistaa muun muassa Kiekko-Espoo, Espoo United sekä Espoon Kiekkoseura. Vaikka Espoossa ei olekaan enää SM-tason joukkuetta, kuuluu alueen juniorikiekko Suomen parhaimmistoon.

 • Junioritoiminta Espoolaisissa seuroissa on hyvin aktiivista
 • Espoo Blues pelasi SM-liiga tason jääkiekkoa vuosina 1992 – 2016
 • Espoossa on runsaasti jäähalleja, yhteensä seitsemän kappaletta
 • Espoon Metro Areena on Suomen viidenneksi suurin jäähalli

Teemu Selänne menestyneimpänä suomalaisena jääkiekkoilijana

Espoon jäillä luisteli vuodesta 1978 alkaen Teemu Selänne, josta kasvoi yksi kaikkien aikojen jääkiekkolegendoista. Selänne aloitti jääkiekon pelaamisen vuonna 1978 Espoon palloseurassa. Muutamaa vuotta myöhemmin hän siirtyi EJK:n, jossa pelasi vuoteen 1985. Sieltä Selänne siirtyi eteenpäin Helsingin Jokerien junioritoimintaan. Jokereissa Selänne löi itsensä varsinaisesti läpi ja oli mukana nostamassa joukkuetta 1-divisjoonasta SM-liigaan. Selänne olikin voittamassa Jokereille Suomen mestaruutta ja siirtyi sitten NHL:ään Winnipeg Jetsiin.

Teemu Selänne on suomalaisista jääkiekkoilijoista menestynein monilla mittareilla mitattuna. Hän on kautta aikain tehokkain maalin- ja pisteidentekijä suomalaisista pelaajista NHL:n runkosarjassa. Samassa runkosarjassa kukaan muu ei ole yltänytkään yli 1 400 pisteeseen. Eurooppalaisista pelaajista vain tšekkiläinen Jaromir Jagr yltää tehokkuudessa hänen edelleen. Selänne on saanut juhlia kolmesti parhaana maalintekijänä NHL:ssä, ja tähdistökentälliseenkin hänet on valittu peräti 11 kertaa. Anaheimin pelipaidassa Selänne saavutti myös lajin himotun Stanley Cup -mestaruuden.

 • Teemu Selänne on menestynein suomalainen jääkiekkoilija
 • Selänne on valittu NHL:n tähdistökentälliseen kaikkiaan 11 kertaa
 • Selänteellä on yhteensä 7 arvokisamitalia maajoukkueuraltaan
 • Selänne pelasi uransa aikana neljässä eri NHL joukkueessa

Suomalaiset jääkiekkosarjat ja naiset jääkiekossa

Suomen korkein taso valtakunnallisessa jääkiekossa on aikaisemmin SM-liigana tunnettu, nykyisin Liiga-nimellä kulkeva sarja, jossa pelaa 15 joukkuetta. Liiga toimii itsenäisesti Suomen jääkiekkoliiton ulkopuolella. Toiseksi korkein taso tunnetaan Mestiksenä. Tämän jälkeen pelataan Suomi-sarjaa, ja siitä alkavat vasta divisioonat 1. alkaen. Naisilla sarjoja on puolestaan vain kaksi: Naisten Liiga ja Naisten Mestis. Liigaa pelaa keskimäärin yhdeksän joukkuetta kaudessa, kun taas Mestiksessä joukkueita on 10 enemmän. Suomalaiset jääkiekkonaiset ovat voittaneet MM-pronssia peräti 12 kertaa. Menestyneimmät naisten jääkiekkomaat ovat aina olleet Kanada ja USA, jotka ovat näissä mittelöissä jakaneet kahden kirkkaimman mitalin kohtalot keskenään. EM-kisoissa Suomen naisleijonat ovat taistelleet itselleen voiton aina yhtä poikkeusta lukuun ottamatta, kun vuonna 1996 jääkiekkonaiset joutuivat tyytymään pronssiin. Suomalaisittain noiden kisojen tulos oli “pahin” mahdollinen. Ruotsi voitti nimittäin kultaa ja kisoja emännöinyt Venäjä pääsi hopealle.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© All Right Reserved