Espoon Blues

Espoon Blues on nimensä mukaisesti Espoossa toimiva jääkiekkoseura, jonka päätehtävänä on varmistaa espoolaisen juniorikiekon säilyminen maan huipulla, pitää hyvää huolta pelaaja-akatemiastaan sekä johtaa yhteisöä ammattimaisesti. Seura koostuu tällä hetkellä juniori- ja naisjoukkueista, ja vuoteen 2016 asti sillä oli SM-liigassa pelaava miesten joukkue. Espoon Bluesin junioritoiminnan on sanottu olevan Suomen parhaimmistoa. Kasvattijoukkueita seuralla on neljä: Espoon Jääklubi, Jäähonka, Espoon Kiekkoseura sekä Espoon Palloseura. Seuralla on myös oma kannattajayhdistys nimeltään Blues Fan Club ry. Yhdistyksen toimintaan kuuluu kannattajamatkojen järjestäminen sekä seuralehden julkaiseminen.

Espoon Bluesin historiaa

Espoon Blues perustettiin vuonna 1984, jolloin se tunnettiin vielä nimellä Kiekko-Espoo. Nimi vaihtui Bluesiksi vuonna 1998. Kiekko-Espoo muodostettiin kolmesta jääkiekkojoukkueesta: Jäähonka, EPS ja EJK. Joukkue pelasi II-divisioonassa, josta se eteni I-divisioonan kautta SM-liigaan asti, jossa se pelasi vuoteen 2016 asti. Ensimmäisenä kotihallina toimi Matinkylän jäähalli. Se vaihtui myöhemmin SM-liigan vaatimusten takia Espoo Metro Areenaan (ennen Länsiauto-areena), joka sijaitsee Tapiolassa. Espoon Bluesilla on nykyisin huipputason junioritoimintaa sekä naisten SM-liigajoukkue. Seura järjestää Leijonakiekkokouluja, joissa kaikenikäiset jääkiekosta kiinnostuneet lapset pääsevät kokeilemaan jääkiekon pelaamista.

Blues Juniors

Espoon Bluesin junioritoiminta kantaa nimeä Blues Juniors. Sillä on toiminnassaan mukana noin 1 000 jääkiekon harrastajaa. Seuran junioritoiminta on huippuluokkaa, ja seuran yhtenä suurimmista tehtävistä onkin parhaimman mahdollisen junioritoiminnan ylläpitäminen. Blues Juniors tarjoaa pelaajilleen turvallisen ja tukea tarjoavan harrastusympäristön, jossa kaikenikäiset lapset ja nuoret tuntevat olonsa mukavaksi ja pysyvät motivoituneina jääkiekon pelaamiseen. Junioritoimintaan kuuluu myös valmennus- ja erotuomarikoulutuksien järjestäminen sekä muuhun seuran toimintaan osallistuminen. Toimintaa ylläpitävät valmentajat ja toimihenkilöt ovat asiantuntevia ja motivoivia sekä monipuolisesti koulutettuja.

Naistoiminta ja tyttöjoukkueet

Espoon Bluesin naisjoukkue, Blues Naiset, on pelannut Naisten liigaa hyvällä menestyksellä jo vuosikymmeniä. Tällä hetkellä naisten joukkueella on taskussaan 13 Suomen mestaruutta. Se on jääkiekon naisten sarjan menestynein joukkue 2000-luvulla ja osa joukkueen pelaajista edusti Suomea vuoden 2018 Pyeongchangin olympialaisissa. Blues Naiset pelaavat tänäkin vuonna Suomen mestaruudesta. Naisten joukkueen tavoitteena on muun muassa tarjota hyvät harjoittelumahdollisuudet, parantaa Suomen huippu-urheilumenestystä ja turvata tyttöjunioreiden jääkiekkoharrastusmahdollisuus Espoossa. Blues Naiset järjestääkin jääkiekkokesäleirejä 6-14-vuotiaille tytöille. Seuran tyttöjoukkueissa pelaavat vuosina 2000-2012 syntyneet tytöt, joista osa pelaa myös poikien kanssa sekajoukkueissa.

Espoon Bluesin arvot

Espoo Blues on aina ollut pitämässä espoolaista jääkiekkoa maan huipulla, ja se onkin ollut seuran päätehtävä johtavana pelaaja-akatemiana olemisen ja hyvin johdetun yhteisön lisäksi. Seuran tärkeimmät arvot ovat “hauskuus, kunnioitus, yhteisöllisyys sekä monipuolinen urheilullinen kasvatuksellisuus”. Espoo Blues pyrkii myös tarjoamaan hyvän ja turvallisen kasvupohjan jääkiekkoharrastukselle sekä innostamaan kaiken ikäisiä toimimaan jääkiekon parissa. Seuran tavoitteena on myös olla esimerkillinen ja toiminnaltaan erinomainen. Se pyrkii myös pitämään harrastuksen kustannukset alhaisina, jotta mahdollisimman moni jääkiekosta kiinnostunut pystyisi aloittamaan harrastuksen.

Eri ikäluokat ja joukkueet

Espoo Bluesilla on 7 edustusjoukkuetta sekä 7 eri ikäluokkaa, joissa kaikissa pelaa useita eri joukkueita. Edustusjoukkueita seuralla on yhteensä 7, ja niistä Blues Nuoret pelaavat Nuorten SM-liigassa. Seuran ikäluokat jakaantuvat välillä A-G. Ikäluokat A, B ja C ovat voittaneet useita mestaruuksia vuosien aikana. Tytöille ja naisille on omat sarjansa, ja tällä hetkellä nuorimmat tyttöpelaajat ovat syntyneet vuonna 2012. Myös maalivahdeille, tuomareille ja huoltajille on omat “joukkueensa”, joissa kaikki saavat korkeatasoista koulutusta. Kaikkien joukkueiden yhteystiedot löytyvät helposti Bluesin internet-sivuilta.

Espoon Bluesin Leijonakiekkokoulu

Espoon Blues ylläpitää Leijonakiekkokoulua, johon kaikenikäiset jääkiekosta innostuneet voivat osallistua ja näin tutustua jääkiekkoharrastukseen. Leijonakiekkokouluun osallistumiseen ei ole erityisvaatimuksia. Osallistujat jaetaan ikäluokkien mukaan ryhmiin ja myöhemmin harjoitusten perusteella taitoluokkiin. Leijonakiekkokouluun osallistuvan kannattaa hankkia omat välineensä kypärästä luistimiin. Koulua jatketaan maaliskuun puoleenväliin saakka, jolloin kaikki osallistuneet saavat diplomit. Seura tarjoaa mahdollisuuden kiekkokoulussa mukana olleille lapsille jatkaa jääkiekkoharrastustaan osallistumalla nuorimman ikäluokan joukkuetoimintaan. Esimerkiksi tänä vuonna mukana olleet lapset voivat liittyä halutessaan vuonna 2011 syntyneiden joukkueeseen. Lisätietoa Leijonakiekkokoulusta saa Espoon Bluesin internetsivuilta tai ottamalla yhteyttä sen toimihenkilöihin.

Espoon Bluesin taival SM-liigassa

Espoon Blues pelasi miesten SM-liigassa vuoteen 2016 asti. Taisteltuaan tiensä läpi SM-liigaan vuonna 1992 Espoon Blues tunnettiin vielä Kiekko-Espoona. Kiekko-Espoon aikakaudella vuosina 1992-1998 joukkue pääsi kahdesti pudotuspeleihin ja sen paras sijoitus oli neljäs vuoden 1997-1998 liigakaudella. Kesällä 1998 Kiekko-Espoon nimi muutettiin Espoon Bluesiksi ja vuonna 1999 joukkue aloitti pelaamisen uudessa kotihallissaan Tapiolassa. Espoon Blues taisteli tiensä ensimmäisellä kaudellaan pudotuspeleihin asti. SM-liiga-aikanaan Espoon Blues pääsi pudotuspeleihin yhteensä 7 kertaa. Joukkue saavutti SM-liigassa 2 hopeamitalia, vuosina 2008 ja 2011.

Espoon Bluesin SM-liiga-aikana joukkueessa pelasi monia tunnettuja pelaajia, esimerkiksi Jere Karalahti ja Esa Pirnes. Jere Karalahti olikin Länsiauto-areenalla ensimmäisen maalin tehnyt pelaaja – tosin ei Bluesin hyväksi. Kaudella 2008-2009 joukkue pelasi myös jääkiekon mestarien liigassa eli CHL:ssä. Espoon Blues pelasi vaihtelevalla menestyksellä SM-liigassa vuoteen 2016 asti, jolloin joukkue ajautui konkurssiin. Viimeisellä kaudellaan 2015-2016 kotipeleissä ei käynyt tarpeeksi yleisöä ja joukkueen menestyminen oli muutenkin huonoa konkurssiuhan takia. Joukkueen tärkeitä pelaajia vaihtoi toisiin seuroihin, ja Espoon Bluesin pistemäärä kauden lopussa oli seuran historian alhaisin, vain 59 pistettä.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© All Right Reserved