Espoon Akilles

Espoon Akilles, eli EsAk, on espoolainen urheiluseura, joka on perustettu jo vuonna 1946. Vuoteen 1989 asti Espoon Akilles tunnettiin nimellä Voimistelu- ja Urheiluseura Matinkylän Akilles ry. Vaikka seura tunnettiinkin erityisesti voimisteluseurana, sen alaisuuteen kuului alusta asti monia muitakin urheilulajeja. Itse asiassa suosituimpia urheilulajeja ovat jo ensimmäisistä toimintavuosista asti olleet nyrkkeily ja hiihto. Myös 1950-luvulla lajivalikoimaan tulleet suunnistus ja koripallo ovat tänä päivänä suosituimpien lajien joukossa. Seura toimii itsenäisesti, mutta myös yhteistyössä monien muiden seurojen kanssa.

Kuka seuraan pääsee jäseneksi?

Espoon Akilleksen jäseneksi voi liittyä kuka tahansa. Seuran jäsenyydestä peritään pieni maksu. Aikuiselta tämä maksu on vuonna 2019 40 euroa, ja samassa taloudessa asuva seuraava aikuinen maksaa 30 euroa vuodessa. Myös alle 19-vuotiaiden nuorten jäsenmaksu on 30 euroa. Jos seuraan liittyy useampikin jäsen samasta taloudesta, on mahdollista ottaa yksi yhteinen perhekohtainen jäsenyys, jonka vuosihinnaksi tulee 125 euroa. Jäseneksi voi liittyä kätevimmin seuran nettisivuilta löytyvän lomakkeen kautta. Jäsenyys tulee voimaan, kunhan jäsenmaksu on maksettu ja seura on vastaanottanut sen.

Jäsenen edut

Espoon Akilles järjestää monenlaisia leirikouluja ja muun muassa suunnistuskouluja. Kaikki nämä ovat jäsenille ilmaisia, ja myöskin kilpailuihin osallistuminen on täysin ilmaista. Seura pitää huolta jäsentensä lisenssi- ja vakuutusmaksujen maksamisesta, joten jäsenen ei tarvitse ottaa itse vaikkapa ylimääräisiä vakuutuksia. Joillakin leireillä voi toki olla omavastuuosuus, joka on kuitenkin kohtalaisen pieni. Kesälajien harjoituksia pidetään yllä myös talvisin siirtämällä harjoitukset sisätiloihin. Seuran jäsenille järjestetään ohjattuja harjoituksia yleisimmin kaksi kertaa viikossa. Tosin tämä vaihtelee sen mukaan, mistä lajista on kyse.

Jäsenen velvollisuudet

Jäsenen tärkein velvollisuus on maksaa jäsenmaksunsa, eikä jäsenmaksun maksamiseen voi käyttää liikuntaseteleitä. Nuorisotoimintaan osallistuvien tulee maksaa jäsenmaksun lisäksi ryhmäkohtainen toimintamaksu. Vähävaraiset perheet voivat kuitenkin hakea tukea näiden toimintamaksujen maksamiseen seuran jaoston hallitukselta. Tämän lisäksi seura toivoo apua erilaisten kilpailuiden ja tapahtumien järjestämisessä. Esimerkiksi Espoon Akilleksen järjestämille Espoorasteille toivotaan apua niin apulaisten, parkkivahtien, valvojien, ratamestareiden kuin monien muidenkin tehtävien hoitamiseen. Jäseniltä toivotaan siis oma-aloitteisuutta. Jäsenen velvollisuuksiin kuuluu myös pitää seura ajan tasalla yhteystietojen suhteen. Jos siis esimerkiksi osoite muuttuu, tulee jäsenen ilmoittaa tästä välittömästi.

Suunnistus

Espoon Akilles tunnetaan suunnistuksen osaajana, ja seura pitää suunnistuskoulua niin aikuisille kuin lapsille. Suunnistuskouluun voi osallistua, vaikka ei olisi koskaan aikaisemmin suunnistanut. Harjoitusten lisäksi seura järjestää kilpailuita, joista Espoorastit, Korttelirastit, EspooSprintti ja Espoo Trail Run ovat kaikkein tunnetuimpia. Kilpailuihin osallistuvat ovat yleisesti ottaen seuran jäseniä, mutta kilpailuihin voivat toki osallistua myös muut. Suunnistajille on kaksi eri valmennusryhmää, jotka ovat Sportti Blue ja Sportti Black. Sportti Blue sopii sellaisille, jotka haluavat harrastaa ilman paineita, kun taas Sportti Black tähtää suunnistuksessa menestymiseen.

Koripallo

Koripallo on toinen Espoon Akilleksen suursuosioon nousseista lajeista. Espoon Akilleksella on erillinen koripallojaosto, sillä koripallo on seuran menestynein laji kautta aikojen. Varsinkin nuoret ovat pelanneet sarjoissa todella menestyksekkäästi. Espoon Akilleksen A-tytöt ovat voittaneet Suomen mestaruuksia ja jopa pohjoismaiden mestaruuksia. Myös naisten joukkue on onnistunut nousemaan SM-sarjaan, mikä on hyvä suoritus monien kovatasoisten joukkueiden joukossa. Koripallojaosto pyrkii järjestämään toimintaa niin harrastelijoille kuin menestykseen tähtääville koripalloilijoille. Koripallojaoston toimintaan pääsee mukaan maksamalla jäsenmaksun, joka on täysin sama kuin seuran yleinen jäsenmaksu.

Muut jaostot

Espoon Akillekselta löytyy myös muita jaostoja, jotka pyrkivät järjestämään säännöllistä toimintaa kaikille jäsenilleen. Muita jaostoja ovat jumppa ja kuntokoris. Espoon Akilles järjestää naisten jumppaa, jota järjestetään kerran viikossa yhden tunnin ajan. Akilles Gubet sen sijaan on kuntokorisryhmä, jolla on yhteensä neljä eri joukkuetta. Akilles Gubet -joukkueet pelaavat 35-vuotiaiden Espooliigaa, 40-vuotiaiden SM-sarjaa sekä 50-vuotiaiden ja 60-vuotiaiden sarjaa. Espoon Gubet onkin menestynyt hyvin monessa sarjassa, ja siitä voidaan kiittää hyvää valmennustiimiä; esimerkiksi 50-vuotiaiden sarjan joukkue voitti hopeaa vuonna 2017.

Espoon Akilleksesta ponnistaneet huippu-urheilijat

Espoon Akilles on toiminut monen urheilijan nuoruuden seurana. Suurin osa näistä urheilijoista ovat tunnettuja kansallisissa ympyröissä. Esimerkiksi seuran koripallojoukkueet ovat menestyneet hyvin niin nuorten kuin ikäihmisten sarjoissa. Suuri osa Espoon Akilleksen jäsenistä onkin koripalloilijoita, joista mainittavin on A-tyttöjen joukkue. Se on onnistunut menestymään hyvin vuosi toisensa jälkeen. A-tyttöihin saadaan myös nostettua aina uusia huippulahjakkuuksia. Koripallo ei kuitenkaan ole ainoa laji, jonka parista on noussut huippuja. Toinen vahva laji on suunnistus, jolta löytyy myös pitkät perinteet Espoon Akilleksen historiassa. Suunnistuksen maailmanmestari Kari Sallinen on aloittanut uransa Espoon Akilleksen riveissä. Sallinen voitti suunnistuksen henkilökohtaisen maailmanmestaruuden vuonna 1985, ja löytyypä Salliselta myös viestin MM-pronssi vuodelta 1981. Muita menestyneitä urheilijoita ovat Aulis Pystynen ja Raili Sallinen. Pystynen oli keskipitkien matkojen juoksija, joka otti osaa Helsingin olympialaisiin vuonna 1952. Pystysen matka oli 1 500 metriä. Raili Sallinen taas on hiihtosuunnistuksen viestin maailmanmestari, joka voitti viestikultaa vuonna 1975. Kari Sallinen on Raili Sallisen poika, joten menestyneitä, Espoon Akilleksesta ponnistaneita urheilijoita löytyy kahdesta sukupolvesta.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© All Right Reserved